Sunn kickstart på 2016

“New year – New you”. Vi har alle sett overskriftene, vi har alle lest sitatene og vi har nok alle tenkt en liten tanke om at i 2016 har vi et lite ønske om å leve litt sunnere. Kanskje er du en av dem som rynker litt på nesen av alle disse krampeaktige nyttårsforsettene, eller kanskje er du en av dem som ønsker å ta litt tak i egen livsstil. Uansett hva din motivasjon er, så anntar jeg at du har et ønske om å være sunn, sprek og sporty, for det er jo i grunn det denne bloggen handler om, og av en eller annen grunn har du klikket deg inn her.


Jeg har lyst å dele litt sunn og enkel matinspirasjon med dere, for det tristeste jeg ser er når folk gir opp den sunne livsstilen i ren frustrasjon over at det er så komplisert, forvirrende og vanskelig. Det trenger det så absolutt ikke være! Jeg er så glad for at jeg har denne bloggen, mitt eget litt forum, hvor jeg kan få lov å spre budskapet mitt om at sunn mat er både godt, enkelt og gøy.

Jeg tenker at jeg kan babble i vei om makro- og mikronutrienter, kalorier, om termisk effekt, og den molekylære oppbygningen av ulike næringstoffer, men helt ærlig, er det det dere vil ha? Jeg tenker at hadde jeg vært frustrert over hva som var sunt og ikke sunt, eller manglet motivasjon på sunn mat, så hadde jeg ønsket meg konkrete tips, oppskrifter og bilder av spesifikke matvarer og matretter jeg kan benytte meg av. I dette innlegget er det akkurat det jeg har lyst å gi dere, tips til sunne næringsrike frokoster, gode lunsjer og smakfulle middager.

FROKOST:

Jeg er et ordentlig frokost-menneske, og synes det smaker himmelsk med mat på morgenen. Det er ikke alle som har det sånn, og da tenker jeg at det kan være smart å spise noe lett og gjerne litt søtt og friskt på smaken.


Da ville jeg anbefalt meieriproukter med frukt, nøtter og bær. Meieriprodukter som cottage cheese, skyr og kesam er proppfulle av proteiner, inneholder lite kalorier og smaker nydelig. Min favoritt er eplebiter i bunn, etterfulgt av cottage cheese, og skyr, eller vanilje kesam. Så topper jeg det med friske bær og en håndfull usaltde nøtter. Strø gjerne litt kanel over. Du kan gjerner bruke frosne bær, da dette er mye billigere. Varm dem gjerne litt i en kjele eller micro før du heller det over skålen.




Andre frokost favoritter er knekkebrød med proteinrikt pålegg. Eksempler på proteinrikt pålegg er egg, ulike type skinke, makrell i tomat, og ost. Har du tid og lyst å bak gjerne dine egne knekkebrød, min oppskrift finner du HER. Havregryn er et annet supert alternativ. Kok grynene opp på vann, og gjerne en slump melk, rør gjerne inn proteinpulver på slutten av koketiden hvis du har det tilgjengelig, både for å sette en god smak og øke protein innholdet. Hvordan jeg lager min sjokoladegrøt, og hva den inneholder finner du HER.



LUNSJ:

En sunn, næringsrik og god lunsj kan gjerne være en stor salat med masse godsaker. Feilen mange gjør med salat er at de tenker at det er kun grøntfór, men det er det så absolutt ikke. Fyll salaten din med masse godt, og en god proteinkilde slik at den metter godt. Jeg liker å fylle salaten min med mais, tomat, salat, avokado, agurk, og rødløk av grønnsaker, og som proteinkilde liker jeg egg, skinke / linser / bønner / kylling / reker / laks eller roastbiff. Jeg spicer den gjerne opp med fetaost, pinjekjerner, cashewnøtter, pesto og balsamico. Her kan man gjøre salaten akkurat så spennende man vil, og det er en super måte å få brukt opp litt i kjøleskapet, og dermed kaste mindre mat.




En annen lunsj favoritt er rugbrød/grøvt brød med godt pålegg, omelett med skinke, brokkoli, spinat og ost, eller wraps med lett philadelphia ost, røket laks, ruccola, rødløk og pesto. En wrap kan fylles med absolutt alt du ønsker, så her er det bare å være kreativ. Finn frem dine favoritt ingredienser, og fyll dem i en speltlompe, eller fullkorn tortilla lefse.


MIDDAG:

Her er det mye godt å velge i, og jeg tenker at så lenge man kan en god base med proteinkilde som fugel, fisk eller kjøtt, og en grov kabohydratkilde slik som feks søtpotet, vanlig potet, fullkorns ris, lefser/lomper eller fullkorn pasta og en solid dose grønnsaker så er man garantert i å lykkes med en sunn og god middag. Prøv å tenk litt kreativt og se hva du kan gjøre med disse baseingrediensene. Du kan for eksempel lag en form med laks, chillisaus, matfløte og grønnsaker. Oppskrift finner du HER. Et annet alternativ er Taco med kabonadedeig, fullkornslefser, kesam istede for rømme, salsa uten sukker og vips er tacoen ren helse mat.




Andre middags favoritter er fiskesuppe med ekstra fiskebiter, ha gjerne grøvbrød til, eller du kan steke fiskekaker med grønnsaksmos, eller hva med en saftig biff og dampede grønnsaker, og stekt søtpotet? Lompepizza er også et supert alternativ, og det tar virkelig ingen tid å lage. Ha litt salsa, tomatpure eller ketchup på en lompe eller lefse, legg på den proteinkilden du ønsker, enten det er skinke, kylling, bigg eller annet, så kutter du opp å legger på det du ønsker av grønnsaker – for eksempel tomat, løk, sopp og mais, før du topper det hele med ost og slenger pizzaene inn i ovnen til osten har smeltet. Se min versjon HER. Spagetti bolognese, hvor du erstatter pastaen med strimlede grønnsaker er også et spennende middagsalternativ, oppskriften finner du HER.


Jeg synes også sushi er et supert alternativ hvis du ikke har tid, eller lyst å lage middag. Sushi er en super måte å få i seg fisk på, og ønsker du ikke så mye ris så kan man alltids bestille sashimi.



Jeg kjenner jeg ble ordentlig sulten av dette jeg! Jeg har jo så mye mer mat jeg har lyst å dele med dere, og jeg har et så inderlig sterkt ønske om å vise dere hvor enkelt, gøy og raskt det kan være å lage seg et sunt og næringsrikt måltid. Tenk fargerik mat, ubehandlet og rent. Lag gjerne rettene dine delikate og fristende – vi spiser nemlig med øynene også, og det frister så mye mer når maten ser innbydende ut.

Jeg håper du fikk litt inspirasjon på matfronten i dette innlegget, og har du noen spørsmål så er det bare å fyre løs i kommentarfeltet. Du må selvfølgelig også gjerne dele dine sunne favoritter. Ingenting er jo bedre enn når vi kan inspirere hverandre.

 

Smiiiil Maren

 

25 kommentarer
    1. Tusen tusen takk for et kjempe fint innlegg :))
      Fantastisk masse fin og god inspirasjon!
      Takk for at du deler 🙂
      Ha en fin dag
      Klem fra meg

    2. Her var det myyye godt! Du inspirerer virkelig med bloggen din, Maren <3 Er klar som et egg for 2016s utfordringer!

    3. Er ikke en av de som pleier å kommentere, selv om jeg er innom daglig – men dette var et helt fantastisk samt nyttig innlegg Maren! Er selv utdannet innen trening og helse, og du er absolutt et godt forbilde for folk når det gjelder både kosthold og trening 🙂

    4. Hei, superkjekt med ny inspirasjon, det trengte jeg!
      et lite tips som sparer tid om morgenen er å gjøre klar marenskåla kvelden før, på den måten slipper jeg (som bruker frosne bær) å tine dem, fordi de tiner i skåla i løpet av natta 😀

    5. Yummy, masse nye ideer i matveien, skal definitivt prøve speltlompepizza en dag snart!<3
      Btw hva mener du er nøyaktig viktig å få i seg av drikke iløpet av en dag? Av vann, juice og smoothie og slikt, hvor mye bør man ha?

    6. Tiril: Ja det er super smart. Når jeg har med meg den retten som niste, så har jeg meieriprodukter, frukt, nøtter og frosne bær i en boks. Når bærene er frosne så holder hele boksen seg kald, og frisk 🙂

    7. Ååååå tusen takk for dette innlegget!! Det kommer til å være til stor hjelp, da eg ønsker meg en sunnere livstil framover. Har ønsket meg det lenge, men nå er eg skikkelig motivert 🙂 Ellers kjempefin blogg :))

    8. Åh! Så mye deilig mat! Nå vet jeg hva frokosten i morgen blir 😀 Gleder meg allerede! Du er en fin og ikke minst SUNN inspirasjonskilde 🙂

    9. Hei, jeg pleier vanligvis ikke kommentere selv om jeg er innom bloggen din nesten daglig. Du er ei veldig inspirerende og motiverende jente som virker å ha sunne og gode verdier. Jeg kunne ønske at du skrev litt mer om ca hvor mye du spiser til hvert måltid. For min del er jeg alltid usikker på hvor mye som er “riktig” mengde til et måltid 😊

    10. Hva syntes du om å være veganer? Nesten til hvert måltid nevner du produkter som kommer fra dyr. Jeg lurte derfor på hva din mening var om vegan livsstilen:-)

    11. Anonym: Det har jeg for lite kunnskap til å uttale meg om. Men jeg ønsker gjerne å lære mer, så tips meg gjerne om gode nettsider og kilder til informasjon 🙂

    12. Hei Maren 🙂
      Utrolig bra innlegg. Takk for at du deler.
      Hvor får man kjøpt salsa uten sukker?
      Hva heter den? 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg