Nei, du blir ikke tykk av brød

✖️Karbohydrater er ikke fienden✖️

Denne uken gjorde jeg et intervju med VG vektklubb. Det var en litt sprø følelse når meldingen begynte å tikke inn at jeg var på forsiden av VG, så gøy! Intervjuet handlet om brød, og kom i etterkant av innlegget jeg skrev om å slå et slag for brødskiva. Jeg tenkte jeg skulle gjengi intervjuet i sin helhet for dere. Jeg har så lyst å spre budskapet om at brød overhode ikke er livsfarlig til så mange som mulig. Intervjuet er gjort av Maiken Svendsen, og dere kan lese det HER. I dette blogginnlegget gir jeg dere mine svar, akkurat slik de ble sendt inn til VG. 

 

1) Hva er grunnen til at du ønsket å slå et slag for brødskiven?

Jeg opplever at mange bevisst styrer unna brød, fordi de har en oppfatning om at det er usunt. Det er, etter min mening, helt feil. Brød er både godt, mettende og ikke minst sunt. Det er fullt av fiber, og gode, grove karbohydrater som kroppen trenger. 

Jeg er helt med på at man kan være litt nøye på hvilket brød man velger, og gjerne bake selv hvis man har en hverdag med tid og mulighet til det. Men å droppe brødet helt, fordi det er skapt et usant rykte om at brød er usunt – det liker jeg ikke.

2) Hva er din favoritt brødskive

Et ordentlig grovt og godt brød er favoritten, med gjerne med hele korn og masse fiber. Både rugbrød eller emmer-brød liker jeg veldig godt. Favorittbrødskiva er toppet med noe sunt godt pålegg, for eksempel kyllingpålegg, egg, leverpostei eller ost. 

3) Hvordan kan man gjøre brødskiven både spennende og sunn?

Grovt brød er gode karbohydrater, og hvis man da får til å ha noe proteinrikt og godt på skiven er det helt optimalt. For eksempel en grov brødskive med egg, tomat, agurk og litt salat er helt supert. Da får du som sagt grove, gode karbohydrater fra brødet, proteiner og sunt fett fra egget, og vitaminer og mineraler fra agurk, tomat og salat.

Her må jeg bare få lov å nevne enda en ting litt kjapt, det er mange som unngår å spise det gule i egget, fordi de har hørt at det er mye kalorier i den. Det er så trist, for det er jo der så mye god næring ligger. Det gule i egget er proppet med sunne fettsyrer, og burde så absolutt spises. En annen favoritt er kalkunskinke, ost og salat. Topp det med paprika, tomat eller agurk, og vips er brødskiven både fargerik og fristende. 

Jeg fikk så mange gode tilbakemeldinger fra dere på denne saken, og det var utrolig gøy. Det er godt å se at det finnes mange der ute som koser seg med en brødskive eller to, og ikke har latt seg rive med i “trenden” om at karbohydrater og brød er fienden. I dag blir dagens frokost grovt brød, eggerøre og salat her hjemme. Jeg har en litt pjusk liten hund som trenger litt ekstra mammaomsorg. Derfor blir det hjemmekontor og Leo-kos resten av dagen. 

I går takket jeg ja til noe veldig spennende (og litt skummelt) som skjer allerede til helgen. Jeg gleder meg til å dele det med dere når litt flere detaljer er på plass. Jeg skal ut på en liten tur, og vet egentlig ikke helt hva jeg går til. Jeg kan si så mye som at det involverer en del sporty utfordringer.

(Husk forresten at i dag er siste sjanse å delta i Polar-giveaway, vinneren trekkes i kveld)

Ha en nydelig onsdag mine venner, så snakkes vi snart❤️

 

Smiiil, Maren 

 

7 kommentarer
    1. Altså, jeg ELSKER brød! Og er veldig glad for at du slår dette slaget for brødet, haha. Jeg som sikkert mange andre “sparer” brødet til helgene for jeg er blitt så pepra med at brød er usunt. Så at du faktisk nyanserer dette litt er fint 🙂 Man blir jo litt rådvill noen ganger. Og nå frister det så sykt med nystekt, hjemmebakt brød med ost, skinke og salat at tror faktisk jeg må bake etter jobb! Jeg er veldig glad i Maria Skappel sin oppskrift (http://www.mariaskappel.no/2012/08/10/verdens-enkleste-og-deiligste-brod/) fordi det er så enkelt, raskt og eltefritt – og smaker DIGG 🙂 Har du prøvd det før? Tenker du at dette brødet er “sunt nok”? 🙂

    2. Du er heldig som har god toleranse for karbohydrater. Dessverre er ikke det situasjonen for alle. Toleransen for karbohydrater er svært individuell og påvirkes av bl.a. økende alder, økende vekt, særlig rundt magen, inaktivitet, sykdom, medisiner, søvnmangel, skiftarbeid og stress. Også mors kosthold i svangerskapet påvirker din toleranse for karbohydrater. En stor del av den norske befolkning har redusert toleranse for karbohydrater og mange av disse legger på seg av å spise bl.a. brødmat. Mange utvikler i tillegg inflammasjonssykdommer. Å påstå at du ikke blir tykk av å spise brød er en påstand som ikke er helt riktig. At du selv ikke blir tykk og at det finnes andre som heller ikke blir det er helt fint, men mange blir faktisk tykke av å spise brød og andre karbohydrater. Over halvparten av den norske befolkningen sliter med overvekt, prediabetes og diabetes 2 og inflammasjonssykdommer øker som aldri før. En stor del av disse har redusert toleranse for karbohydrater. Å redusere evt utelate brød fra kostholdet handler lite om redsel for karbohydrater men om bevisste valg om å heller velge kilder til energi, vitaminer og fiber fra andre kilder som ikke brytes ned til sukker i kroppen. Når toleransen er redusert er det smart å redusere inntaket av mat som spises ofte, og her er brød en sentral matvare. Jeg har forøvrig skrevet et blogginnlegg på hjemmesiden min erneringsklinikken.no som er linket på facebooksiden min ernæringslinikken, der jeg skriver litt om ulike årsaker til at folk velger å begrense/ utelate brød fra kosten. Det må rett og slett være bedre å spise råvarer som inneholder de nødvendigste næringsstoffene, som ikke brytes ned til sukker, og som hverken trigger blodsukkeret, vekta eller sykdom. Og de som velger å gjøre det har hverken misforstått eller er lite smarte. De tar rett og slett noen bevisste valg. At du har god toleranse og ikke reagerer på brødmat på noen som helst måte er veldig fint for deg. Men for mange er hverdagen totalt annerledes. Denne pasientgruppen opplever mye stigmatisering i samfunnet og det er ikke det denne pasientgruppen trenger. At enkelte kanskje misforstår, er noe vi aldri kan garantere oss mot. Men for folk flest må det tross alt være bedre å gi kroppen mat som bygger helse, og som samtidig fremmer, bremser og reverserer sykdom, i stedet for brødmat dersom det medfører negative reaksjoner. Vi er alle forskjellige og har ulike toleranser, så kosten bør tilpasses den enkelte, noe som det er stadig mer fokus på ute i verden. Vi er individuelle, med individuelle behov, men de generelle kostrådene er nettopp det. Generelle.

    3. Hvis man har en intoleranse så betyr det ikke at det er usunt for andre. Hvis noen har sitrusallergi blir ikke appelsinen usunn..

    4. Mette Lund Larsen: Jeg synes du går ufortjent til «angrep» på Maren her. Akkurat som de nasjonale kostrådene er generelle, som du skriver, og gjelder for den voksne, friske befolkningen uten sykdommer eller spesielle behov, så forstår jeg at det er nettopp denne gruppen Maren også uttaler seg på vegner av. Selvfølgelig vil det alltid være individuelle forskjeller, men på generelt grunnlag, for en frisk person med et normalt fysisk aktivitetsnivå, kan brød (helst grovt) med fordel inngå i et variert, sunt kosthold. Valg av pålegg vil være av vel så stor betydning for den totale energimengden, og dermed om man legger på seg eller ikke.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg