Styrketrening

Jeg får ofte spørsmål om hvordan man kan dele opp styrkeøktene, og hvordan jeg selv gjør det. Det finnes flere måter å dele opp styrketreningen på. Man kaller det gjerne for splitt. Man splitter opp treningsøktene. For eksempel så kan man ha en to-splitt hvor man deler i overkropp og underkropp, en 3, 4 eller 5-splitt for man deler kroppen opp i ulike økter, hvor ulike muskelgrupper står i fokus. 

For eksempel kan en 5-splitt se slik ut: 

  • Bryst 
  • Rygg 
  • Bein 
  • Skuldre 
  • Armer + mage

 

Det finnes mange ulike typer splitt, og mange ulike måter å legge opp styrketreningen på. Man kan kjøre fullkroppsøkter, eller dele opp, man kan trene to og to muskelgrupper sammen, eller kun en muskelgruppe pr økt. Så, hva er best? Det kommer helt ann på målsetningen din. For veldig mange, uten en helt konkret og spesifikk målsetning (som for eksempel fitnesskonkurranse) vil det være fint å kjøre fullkroppsøkter. Da trener man gjennom hele kroppen hver økt, for eksepel 2 økter pr uke. Så kan man supplere med to kondisjonsøkter også. En langkjøring og en intervalløkt. Det blir totalt fire økter pr uke, noe som er mye, men samtidig gjennomførbart. 

Jeg har trent ulikt i ulike perioder. Jeg trente veldig lenge den splitten som er beskrevet over, hvor jeg delte opp hele kroppen og kjørte en og en muskelgruppe. Nå kjører jeg fullkroppsøkter, fire økter pr uke. En god blanding av baseøvelser og egenvekstrening (altså kun med egen kroppsvekt som belstning, for eksempel pullups, dips og pushups) 


Foto: Mats Grimseth

Det finnes så uendelig mange veier til rom, og man må tenke på hva som er målsetningen, hva er realistisk gjennomførtbart og hva liker du å gjøre. Jeg anbefaler deg å skrive ned alle dine tanker, ønsker og mål omkring treningen. Så ta kontakt med en personlig trener, og jobbe videre sammen med en faglig utdannet person. Som dere vet bruker jeg selv en annen PT når jeg skal legge opp nye styrkeprogrammer for meg selv, rett og slett for å få noen andres syn på det, litt ny in-put og ny inspirasjon. 

Lykke til med treningen!

 

Smiiiil Maren

 

4 kommentarer
    1. Du som har drevet med turn. Jeg er stiv som en stokk og ønsker å bli litt mer tøyelig. Men når er det jeg skal tøye? Og hva er best å tøye?
      Mvh
      StivSomEnPinne!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg