Mine beste julekaker – både med og uten sukker

I julen er jeg personlig mest glad i “the real deal” med masse sukker, glasur, sirup og vanlig hvitt hvetemel. Jeg spiser heller litt sjeldnere, og ordentlige godsaker. Innimellom all julekosen, så kan det være fint å snike inn noen litt sunnere og sukkerfrie alternativer – hvis man vil. Jeg vil hevrtfall dele oppskriftene mine med dere, så er det opp til hver enkelt om man vil kose seg med vanlige julekaker, sukkerfrie alternativer eller litt av begge deler❤️

Pepperkakene delte jeg med dere i går, så de finner i dere HER. De er så fantastisk gode, og anbefales på det varmeste. I tillegg må verdens beste kakemenn deles, den oppskriften er også mamma sin, og de er så gode:

Verdens beste kakemenn

  • 170 gram margarin
  • 150 gr sukker
  • Ca 2 dl vann
  • 3 ts hornsalt
  • 500 gr hvetemel

Slik gjør du:

Smelt margarin og avkjør til romtemperatur (sett gjerne i vasken i kaldt vann, da går det raskt). Ta fram en bakebolle og rør sammen margarin, vann og sukker. Rør inn hvetemel.  Deigen blir litt klissete, men det skal den være. Ta plastfolie over bollen og la den stå i kjøleskapet over natten.  Neste dag har du litt ekstra mel i deigen, kjevl ut til ca ½ cm tykkelse og trykk ut kakemenner i de formene du ønsker. Legg kakene på bakepapir og stek ved 180 grader i ca 9-10 minutter. Avkjør kakene på brettet.

Jeg har en favoritt juleoppskrift til, som min skjønne venninne Mariann og mammaen hennes har delt med meg. De to er de flinkeste jeg kjenner på julebakst, det er helt VILT hvor mye godt de tryller frem i desember. Hjemmelagde fløtekarameller er helt vidunderlig gode, både å spise selv, servere i selskap eller gi bort i gave. De er så gode at jeg har ikke ord, de smaker som en blanding av smørbukk og Dumle. Mmmm❤️ Oppskriften skal dere selvfølgelig få:

Ingredienser:

  • 3 dl kremfløte
  • 250g sukker
  • 100g lys sirup
  • 50g smør

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele. Kok opp under stadig omrøring med tresleiv. Skru så ned varmen, og la massen stå uten lokk i 45-60 minutter. Hell massen over i en brødform kledd med bakepapir, og la den stivne. Du har da en karamellplate som du tar ut av brødformen, før du ruter den opp i ønsket store biter med en kniv.

Så over til et par litt sunnifiserte julegodsaker: 

Det finnes mange godsaker man kan lage, selv uten sukker. Proteinrike og sukkerfri marsipan er først ut her. Oppskriften er enkel, og inneholder kun 5 ingredienser.

Du trenger:

  • 120g mandelmel 
  • 70g sukrinmelis
  • 3 eggehvitter 
  • 5 dråper stevia vanilje 
  • Sukkerfri sjokolade 

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, og kna dem godt sammen. Sett deigen kaldt i kjøleskapet litt før du begynner å jobbe med den. Del deigen i biter, og trill små kuler. Deretter bestemmer du om du vil ha dem sånn eller dyppe dem i sjokolade.

Andre tips er å drysse litt melis over, eller sjokolade pulver. Kokos er også både dekorativt og godt. Det ser nesten litt ut som snø. Hvis du ønsker å ha sjokoladetrekk på, så smelter du sukkerfri sjokolade i en kjele, og dypper hver kule i sjokoladen med en skje. Sett kaldt i kjøleskap til sjokoladen har stivnet.

Neste oppskrift ut er sunne Bounty-biter: 

Ingredienser:

  • 1 boks kokosmelk
  • 150-200 gram kokosmasse
  • 3 ss sukrin
  • 200g 70 % sjokolade eller sukrin/stevia sjokolade

Slik gjør du:

Jeg brukte vanlig fullfett kokosmelk. Pass på at den står kaldt før du starter, du skal nemlig kun bruke det faste kokosfettet fra melken. Varm dette med sukrin i en stekepanne på lav varme. Så blander du inn kokosmassen. Deretter legger du massen på en stor tallerken, eller et fat. Jevn massen utover, og sørg for at det er litt høyde på massen, eller blir Boutyene dine veldig tynne og lave. Sett i frysen, og la massen bli stiv. Smelt så sjokolade, og ha det klart.

Når kokosmassen har stivnet deler du den i passe store biter. Enten kan du dyppe bitene i sjokolade, eller du kan legge et sjokoladelokk på toppen slik jeg gjorde. Jeg hadde litt lite sjokolade, og dermed ble dette min løsning. Neste runde tenker jeg at jeg vil dyppe hele kokosbiten i sjokoladen og dekke hele. Legg bitene på et fat dekket med bakepapir og ha dem i kjøleskapet i noen minutter til sjokoladen stivner.

  

Jeg gleder meg til å dele flere godsaker med dere frem mot jul❤️ Jeg leter etter noen skikkelig gode jule-cookies, både ordentlig seige, deilige proppet med smør og sukker, og gjerne en sunnifisert versjon. Kanskje noen av dere har en oppskrift på lur til meg? Del veldig gjerne i kommentarfeltet🎅🏻✨

 

Smiiil, Maren

 

 

3 kommentarer
    1. Så kjempegodt ut! Men nå skal jeg være litt kjip; hvis man er opptatt av kalorier burde man styre unna kokosmasse (670 kcal/100g!!). Det er mye fett, og nesten alt fettet er mettet fett. Så hvis man er opptatt av helse så burde man også styre unna kokosmasse, og kokosolje også. Så jeg ville absolutt ikke kalt disse sunne, selv om det ikke er sukker i dem. Det er jo også fett i sjokoladen…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg