12 tips til deg som vil spise sunnere

12 tips for et sunnere kosthold

Har du lyst å spise sunnere, kjenne på mer overskudd i hverdagen og få det litt bedre med egen kropp? Jeg har satt sammen tolv tips som jeg håper kan motivere, inspirere og hjelpe deg litt på veien dit. Jeg har forsøkt å gjøre det så konkret som mulig, men samtidig vil det alltid være individuelle forskjeller bland oss mennesker. Så ta til deg tipsene, og forsøk å implementer dem i din hverdag. Hvem vet, kanskje vil det passe perfekt for akkurat deg.

Når det gjelder kosthold så er det en kjent sak at det som er utfordrende er at man ikke vet hva man skal velge, ingenting sunt frister, man har kanskje lite matlyst, og kjenner på mye søtsug. Først og fremst, vit at dette er vanlig for svært mange, og du er ikke alene. Det finnes metoder man kan håndtere søtsug, det finnes mange metoder for å gjøre sunn mat mer smakfull og mer fristende. Økt matlyst kommer med økt forbrenning, noe man bygger opp ved jevnlige, godt sammenatte måltider over tid. Så la oss sette i gang dere, ingen tid å miste. Her kommer 12 tips for et sunnere kosthold, og en hel haug av inspirerende sunne oppskrifter.

 

1. Spis mer grønnsaker. Ja det er en kjent sak, men det betyr ikke at det er enkelt. Hva om du ikke er spesielt glad i grønnsaker? Ja da kan de kamufleres. Du kan for eksempel mose potet og blomkål sammen med litt melk, salt og pepper. Vips har du en nydelig grønnsaksmos, som smaker himmelsk. Mos kan du også lage av søtpotet og gulrot, eller brokkoli og erter. Sunt, enkelt og den perfekte kamuflering av grønnker. Kutt gulrot, squash, agurk, og selleri opp i strimler, lag en enkel dipp av kesam og krydder, og vips har du sunn snacks og masse grønnsaker. Grønnsaker kan enkelt juices og drikkes, eller de kan inngå i en frisk smoothie.

2. Sørg for at du får i deg tilstrekkelig med proteiner. Nå skal ikke jeg be deg begynne å regne på gram proteiner og bli helt vitenskaplig på kostholdet ditt. La oss bare si det slik at proteiner er byggesteiner i muskler, de sørger for god metthetsfølelse og er alfa omega i et sunt kosthold. Proteiner kan du få fra kjøtt, fugl, fisk, egg, skinke, ost, meieriprodukter som Cottage cheese, og Kesam, og fra bønner, linser og kosttilskudd for å nevne noen. Proteintilskudd kan være smart for dem som har problemer med å få i seg proteiner, men for de aller aller fleste vil det være mer enn tilstrekkelig å ha proteinrikt pålegg på grovbrødet / knekkebrødet. En omelett med ost og skinke til lunsj. Kyllling, kjøtt eller frisk til middag, eller kanskje meieriprodukter til kvelds. Proteiner er ikke vanskelig, an må bare vite hvor de er, slik at man kan sørge for å få dem i seg

3. Noe grønt til hvert måltid. Som en enkel tommelfinger-regel kan man si at det skal være noe grønt til et hvert måltid. Spiser du kylling til middag så la det være en grønn salat til, eller grønnsaker. Har du omelett til lunsj så lag en salat, eller i det minste kutt opp litt agurk ved siden. Lur inn et salatblad mellom ost og skinke på grovtbrødet ditt osv. Dere er med på hva jeg tenker? Alltid noe grønt på tallerkenen. En paprika bit på osten er også selvfølgelig helt topp. Så la oss si, en grønnsak representert ved hvert måltid.

4. Spis mer frukt. Frukt er naturens dessert, og kan nytes på så mange ulike måter. Enten som et mellommåltid, sunn snacks eller mat på farten. Frukt kan piffe opp et kjedelig måltid, og gir deg bøttevis med vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Frukt inneholder også godt med fiber, som er supert for magen og fordøyelsen.

5. Rene matvarer. Et godt tips kan være å forsøke å velge så rene råvarer som mulig. I stede for kjøttdeig så velg rent kjøtt, i stede for fiskepinner så velger du ren fiskefilet, i stede for en ferdig kyllingrett så velger du ren kylling og lager tilbehøret selv. Med rene råvarer vet du akkurat hva du får i deg.

6. Velg så grovt som mulig, eller bak gjerne selv. Oppskriften på proteinrudstykker, og hjemmelagde grove knekkebrød får du her.

Hjemmelagde proteinrundstykker: nydelige både med og uten pålegg. Oppskrift: 60g havregryn, 2 ss Cottage cheese, 1 egg, 1 ts bakepulver, ½ ts salt. Bland sammen, og fordel i små stykker på bakepapir på et bakebrett. Inn i ovnen, 200g i ca 10-12 minutter. Avkjør på rist.

– Hjemmelagde knekkebrød med havsalt: gode selv uten pålegg. Oppskrift til to stekebrett: 2dl grovt sammalt hvete, 2 dl lettkokte havregryn, 2 dl havrekli, 2 dl sesamfrø, 1 dl linfrø, 1 dl kruskakli, 7 dl vann og 2 ts salt. Slik gjør du: La deigen være i bollen og “sette seg” i ca 1t. Smør blandingen så jevnt som mulig på et bakepapir på en stekeplate. Inn i ovnen i ca 40 minutter på 185grader. Åpne et par ganger underveis og slipp ut damp. Halvveis i steketiden tar du dem ut og ruter knekkebrødene opp med en pizzakutter. Sett dem inn igjen ut steketiden. Avkjøl på rist.

7. Drikk godt med rent vann. Vann er viktig for fordøyelsen, hud, hår og kroppen generelt. Mange er dårlige på å få i seg tilstrekkelig med rent vann i løpet av en dag. Et godt tips kan være å ha med seg en vannflaske i veska slik at du alltid har det tilgengelig. Legg gjerne en sitronskive eller noe annet fristende i vannet ditt, på den måten kan det virke mer tiltrekkende. Du kan også lage deg en regel på at for hver kopp kaffe, skal du drikke et stort glass vann.

8. Sunne fettsyrer. Kroppen vår trenger fett, og sunne fettsyrer kan du få fra for eksempel usaltede nøtter, avokado, fet fisk og fra eggeplommen. Vi er avhengig av sunt fett, og det er helt nødvendig, men er målet ditt vektreduksjon kan det være smart å tenke seg litt om på mengde. En hel pose mandler vil bli i overkant, så begrens porsjonen og tenk at en håndfull om dagen er supert.

9. La alle makronutrientene være representert i måltidet. Med makronutrienter mener jeg fett, karbohydrater og proteiner. Så tenk at de skal alle få en plass på din tallerken. For eksempel kan proteinene dine være fugl, fisk, kjøtt, skinke, ost, meieriprodukter eller egg. Karbohydrat kan være grovt brød, knekkebrød, ris, fullkornpasta, potet, søtpotet, havregryn, eller lomper for å nevne noen. Fettkildene dine kan for eksempel være avokado, en god olivenolje, usaltede nøtter, fet fisk (for eksempel laks) eller eggeplomme.

10. Velg sunnere alternativer. Er vafler det beste du vet? Ingen fare, de kan med enkle grep gjøres mye sunnere. Oppskriften på sunne vafler får du her:

Sunne vafler: 100g havremel, 50g speltmel, 4 egg, 1 ss bakepulver 1-1,5 dl lettmelk, 150g kesam, 1 ss smeltet smør, 2 ss sukrin (eller 1 ss flytende honning) og et dryss havsalt. Bland alt sammen til en jevn røre. Stek i vaffeljern.

11. Kjenn etter, er du egentlig sulten? Ofte når vi får lyst på noe, og kjenner oss fysne, eller kjesken, så kan årsaken være at vi rett og slett har fått i oss for lite næring, og det kroppen trenger er et måltid. Vi kjenner kanskje at vi craver sjokolade eller annet søtt, men før du stuper i godteskåla, så kjenn ordentlig etter, kan det være sult du føler. Tenk etter hvor lenge er de sisten sist måltid, og hva bestod det måltidet av. Prøv gjenre å lag deg et sunt måltid først, og se om ikke det vil hjelpe.

12. Spis mat du liker, og kos deg med det. Denne synes jeg er litt ekstra viktig. Vi skal jo ha det bra. Du vet det er bra for deg å spise fisk, og du har hørt at mange sier torsk er supersunt, men det er det verste du vet. Selvfølgelig skal du ikke spise torsk da. Du skal finne din egen fisk du, en du liker, tilberedt på en måte du liker den. Så bruk litt tid og gjør en innsats på å finne sunne matvarer du faktisk liker, og lek deg litt på kjøkkenet med ulike fremgangsmåter for å tilberede sunn mat Som nevnt over er mos et smart tips, og suppe. Kok deg en nydelig suppe, og snik inn et par ekstra grønnsaker der. Lag mat du liker, spis mat du liker og få en sunn sterk kropp som du trives med og som fungerer optimalt. Du skal ha det bra – det er det aller viktigste.

Et lite tips på tampen: Husk at snacks overhode ikke trenger å være usunt. Jeg ELSKER å lage i stand snack-plates til jentekvelder, og koser meg med å kombinere frukt, grønnsaker, proteinbarer, mørk sjokolade, nøtter og andre sunne ting. 

Dette ble mye informasjon, men jeg håper det kan være til inspirasjon for akkurat deg. Det viktigste i hele denne kostholdsjungelen er at DU finner ut hva DU virkelig vil, og hva som funker for deg. Finn deg en målsetning du virkelig brenner for, og finn frem din indre , uovervinnelige styrke til å nå det målet. Sett av tid, og les deg litt opp på kosthold. Prøv deg frem og finn dine livretter. Lag mat og kos deg på kjøkkenet, gjør det til din tid og nyt det. Kjenn at kroppen din takker deg og gir tilbake i form av en bedre fordøyelse, mer energi og mer overskudd.

Tro på deg selv, gjør en liten innsats hver dag og vær tålmodig – så skal du se at det blir resultater!

 

Smiiil, Maren 

 

22 kommentarer
    1. Gode tips!
      Jeg lurer på hva du tenker om alkohol? Drikker du det, og har du evt noe tips til smarte valg hvis man skal kose seg litt med det en gang i blant? 🙂

    2. Så mange bra tips, og flotte bilder – nå ble jeg motivert etter en koselig påske med kanskje litt for mye kos 🐥

    3. Veldig bra og inspirerende innlegg med gode tips og flotte bilder! Passet perfekt å lese et slikt innlegg nå 🙂 Ha en fin dag 🙂

    4. For et fantastisk inspirerende innlegg! Digger deg <3
      Takk for supre tips - nå fikk jeg motivasjon til å kickstarte uken!!

    5. Veldig flotte tips! Sikkert mange som kan hente mye smart inspo her 🙂 La merke til påstanden du kommer med først i teksten, om at jevnlige, sammensatte måltider over tid vil øke forbrenningen. Kan du utdype dette? Rent fysiologisk sett så kan vel økt forbrenning være et resultat av enten vektoppgang (der basalmetabolisme øker pga økt kroppsmasse, f.eks muskler ved styrketrening), økt matinntak (da dette krever mer energi å fordøye) eller til en viss grad økt proteininntak (fordi proteiner er mer energikrevende å fordøye enn fett og karbohydrat), og ikke nødvendigvis være forårsaket av næringssammensetning eller måltidstiming. Poenget mitt her er slett ikke å peke finger, men ønsker gjerne å høre din begrunnelse for påstanden. Jeg er helt enig med deg i rådene du kommer med, og ser at disse absolutt kan bidra til et sunnere kosthold og på sikt bedre helse. Jeg spør av ren nyskjerrighet 🙂

    6. Dette var BRA – lærerikt og inspirerende, og for noen vakre og fristende bilder. Fikk lyst på alt jeg. Flott innlegg

    7. FOr noen herlige tips, og flotte bilder som frister mye til å lage sunne snacks 😀
      Takk Maren, du e min store inspirasjon, både til trening og god, sunn mat!! <3

    8. Takk for en supert innlegg!😊
      Har bare et spørsmål; hva tenker du om proteinpudding/proteinshake? Er dette noe man kan unne seg hver dag med god samvittighet eller betegnes det som «kos»?

    9. Jeg elsker å lese bloggen din og du virker som en kjempe flott jente! Men ser du skriver mye om dyreprodukter og hvor bra det er osv. Men vi er i 2018 og det kommer bare ut mer og mer vitenskap og studier om at et plantebasert kosthold er det sunneste og beste du kan ha. Jeg håper du gjør litt mer research om det og får et annet syn på et sunt kosthold. Du som er så skjønn og god burde vel også kjenne på det at å spise et annet dyr ikke er moralsk riktig. Og jeg mener ikke å komme etter deg med det jeg sier men jeg synes det er trist å promotere så mye for noe så grusomt og uhumant. “Hvis du spiser dyr så er du ikke glad i dyr, du er glad i kjæledyr”. Hvorfor er det sosialt akseptert her i Norge å spise fisk, ku, gris osv? Men ikke sosialt akseptert å spise hund her i Norge. Hund er jo delikatesse i flere andre land. Men her hadde du fått så mye hat for å spise en hund. Man er et ondt menneske om man gir seg selv den rettigheten å velge hvilket dyr man kan ta livet til å bruke til sin egen fordel. Du kan spise så sunn og god mat uten dårlig samvittighet med et plantebasert kosthold/vegansk. Å spise dyr er både usunt, uhumant og dårlig for miljøet.
      Digger bloggen din, og håper du ser mer inn i det!

    10. Hei, vaflene så veldig gode ut!
      Hvor mange plater får du av denne oppskriften?
      Knuser du bare havregryn slik at du får havremel, eller kjøper du dette på butikken?

    11. Beste innlegget, hurra for innbydene bilder av masse god og sunn mat. Fortsett gjerne med sunn mat inspo som dette, der all maten kan kjøpes på vanlig butikk.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg