Det nærmer seg jul og det betyr at det lages masse godsaker. Pepperkaker og kakemenn er allerede laget, puttet i bokser og spist opp igjen. Haha. Ny runde skal lages til uken da, så det er ingen fare. I dag tenkte jeg å dele en litt annerledes juleoppskrift med dere, nemlig seigmenn. Det er så godt, og ikke så vanskelig å lage heller. Det er så godt med litt annet enn bare søte kaker og bakst. Disse er friske, og litt sure på smaken, og det er så godt i miks med all annen julekos.
Du trenger:
- 30 plater gelatin (du kan bruke pulver og 1 ts = 1 plate)
- 5 dl vann
- 1 kg sukker
- 12 gr sitronsyre
(Ha 5-6 ss ekstra sukker med 1 ts sitronsyre i en bolle til å rulle seigemennene i, du må kanskje fylle på litt)
Slik gjør du:
Legg gelantinplanene i vann i 2.5 dl av vannet i ca 8-10 minutter (til platene er myke). Kok i mellomtiden opp resten av vannet (2.5 dl) og rør ut alt sukkeret (til alt er oppløst), ha i sitronsyre og hell oppi de bløtlagte gelantinplatene med vannet. Rør til alt er smeltet. Tilsett konditorfarge. Jeg delte i tre boller, en rød, en grønn og en gul. Finn fram 3 former i passende størrelse, ildfaste former passer gjerne bra. Kle formene med plastfolie (da blir det enklere å få geleen løs) Hell blandingen i formene (vent til den er litt avkjørt, plastfolien tåler ikke kokende væske) Sett formene til avkjøling 1-2 timer, blandingen er nå stivnet litt, dryss på sukkerblanding over (sukker og sitronsyre). Det hindrer overflaten i å bli klissete.
Neste dag løfter du bare ut hele blandingen, begynn å trekk i en ende og dryss på med sukkerblanding etter hvert som du drar / løsner massen fra plastfolien. Trykk ut figurer med små peperkakeformer eller klipp opp i passe biter, rull i sukkerblandingen så de ikke blir klissete (gjelder spesielt kantene). Oppbevares i tett boks i kjøleskap.
Håper dere liker denne oppskriften, de ble hvert fall en stor favoritt her i huset – både for store og små. Disse er jo også helt supre å legge i en fin liten boks, et glass eller i selofanposer, pynte med en fint bånd og gi bort i julegave.
Smiiiil, Maren
Så koselig å lage til jul – ble fristet til å lage en haug med røde hjerter og putte i små glass m lokk og gi i venninnegaver ❤️❤️
Anonym: Åå for en perfekt gave <3 så koselig
Så gøy det så ut – skkkelig julegotteri
Dette lager æ til kvar jol kan au annbefale div essenser som annanassmak(fåes på apotek) tuttifrutti(på kitchen og der finnes mange smaker
Åå, nam! Dette er barndomsminner 😀
Finnes det en sukkerfri variant?
Anonym: Du kan jo prøve deg 😉 Jeg går for den ekte varianten akkurat i julen. men prøv å bytt ut sukker med sukrin og se hvordan det blir 😀