Oppskrift: Julete seigemenn

Det nærmer seg jul og det betyr at det lages masse godsaker. Pepperkaker og kakemenn er allerede laget, puttet i bokser og spist opp igjen. Haha. Ny runde skal lages til uken da, så det er ingen fare. I dag tenkte jeg å dele en litt annerledes juleoppskrift med dere, nemlig seigmenn. Det er så godt, og ikke så vanskelig å lage heller. Det er så godt med litt annet enn bare søte kaker og bakst. Disse er friske, og litt sure på smaken, og det er så godt i miks med all annen julekos. 

Du trenger: 

  • 30 plater gelatin (du kan bruke pulver og 1 ts = 1 plate)
  • 5 dl vann
  • 1 kg sukker
  • 12 gr sitronsyre

(Ha 5-6 ss ekstra sukker med 1 ts sitronsyre i en bolle til å rulle seigemennene i, du må kanskje fylle på litt)

Slik gjør du:

Legg gelantinplanene i vann i 2.5 dl av vannet i ca 8-10 minutter (til platene er myke). Kok i mellomtiden opp resten av vannet (2.5 dl) og rør ut alt sukkeret (til alt er oppløst), ha i sitronsyre og hell oppi de bløtlagte gelantinplatene med vannet.  Rør til alt er smeltet. Tilsett konditorfarge. Jeg delte i tre boller, en rød, en grønn og en gul. Finn fram 3 former i passende størrelse, ildfaste former passer gjerne bra. Kle formene med plastfolie (da blir det enklere å få geleen løs) Hell blandingen i formene (vent til den er litt avkjørt, plastfolien tåler ikke kokende væske) Sett formene til avkjøling 1-2 timer, blandingen er nå stivnet litt, dryss på sukkerblanding over (sukker og sitronsyre). Det hindrer overflaten i å bli klissete.

Neste dag løfter du bare ut hele blandingen, begynn å trekk i en ende og dryss på med sukkerblanding etter hvert som du drar / løsner massen fra plastfolien. Trykk ut figurer med små peperkakeformer eller klipp opp i passe biter, rull i sukkerblandingen så de ikke blir klissete (gjelder spesielt kantene). Oppbevares i tett boks i kjøleskap.

Håper dere liker denne oppskriften, de ble hvert fall en stor favoritt her i huset – både for store og små. Disse er jo også helt supre å legge i en fin liten boks, et glass eller i selofanposer, pynte med en fint bånd og gi bort i julegave. 

 

Smiiiil, Maren 

 

 

7 kommentarer
    1. Så koselig å lage til jul – ble fristet til å lage en haug med røde hjerter og putte i små glass m lokk og gi i venninnegaver ❤️❤️

    2. Dette lager æ til kvar jol kan au annbefale div essenser som annanassmak(fåes på apotek) tuttifrutti(på kitchen og der finnes mange smaker

    3. Anonym: Du kan jo prøve deg 😉 Jeg går for den ekte varianten akkurat i julen. men prøv å bytt ut sukker med sukrin og se hvordan det blir 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg