Dette inspirerer meg

Colorful happy foods

I denne månedens ShapeUp var det et eget lite matmagasin inni selve bladet, og jeg synes det var så inspirerende. En ting var at det var visuelt inspirerende, med nydelige farger og i et litt annet format enn resten av bladet. Sidene var matte, og tykke, i kontast til de tynne, glansfulle sidene i resten av bladet. For hver side jeg leste ble jeg mer og mer inspirert. Hjelpes så mye fargerik, sunn og god mat som finnes.

Jeg tok meg selv i å tenke at jeg faktisk er litt kjedelig, og ikke minst ensformig i matveien. Denne delen av ShapeUp fikk meg til å få lyst å teste ut litt mer retter uten kjøtt for eksempel, og leke meg med ingredienser som bønner, linser og spirer. Jeg fikk lyst å teste ut flere nye spennende mellommåltider, og generelt spise enda mer friskt og fargerikt. 

Jeg er sikker på at jeg kan lære enormt mye av mine fine lesere her. Er det noen av dere som er vegetarianere? Eller som bevist spiser lite kjøtt? Eller kanskje du har noe annet relatert til ditt kosthold du har lyst å dele?

Fortell meg gjerne litt om deg og dit kosthold, hva ligger bak ditt valg om å spise slik. Jeg tenker i første omgang å starte med å ha kjøttfrie dager, for eksempel meatfree-monday. Det gir muligheten til å teste ut litt ny og spennende vegetarmat. Dette er helt nytt for meg, og jeg kjenner jeg gleder meg. 

 

Smiiil Maren 

 

24 kommentarer
    1. Jeg er veganer, og det er et av de beste avgjørelsene jeg har tatt! Opplever ikke å bli tung av maten, og det passer inn i min livsstil. Så er det ganske gøy å varierer med bønner, linser, ulike grønnsaker og karbohydrater – det blir fort så mye mer farger enn før! Tror det er lettere å “gå utenfor boksen” når man ikke lenger tenker at kjøtt skal være hovedfokus og så skal man ha noe “tilbehør”. Nå lager jeg mye buddhabowls med akkurat det jeg har lyst på – nå for tiden går det mye i ovnsbakte rødbeter, spinat, avokado, gulrot, linser, litt soyasaus, potet og grønnkål. Det er så enkelt og veldig godt, og så kan man variere i det uendelige med ulike kryddere og smaker. Til frokost er jeg heeelt avhengig av havregrøt med bananbiter. 🙂
      Ha en fin dag, Maren 🙂

    2. Jeg spiser alltid vegetarmat når jeg lager mat til meg selv, men hvis jeg er på restaurant eller på middag hos venner kan jeg godt spise kjøtt hvis det er det som blir servert 🙂

    3. Hei Maren!
      Først vil jeg bare si at du har en utrolig fin blogg! Du virker så innmari ekte! Jeg lurte på om du kanskje har noen tips på lur.. Jeg reiser til Thailand nå neste uke, med NordicFitCamp, og vet at du både har vært, og skal tilbake dit. Har du noen spesielle tips til hva man bør ta med, eller evt. ikke trenger å ta med? Hvordan er shoppingmulighetene der? Handler ikke så mye om selve innlegget dette, men en ting er sikkert, DU inspirerer meg! Ha en fin dag! 🙂

    4. Hei! Er langt ifra noen veganer, men for å begrense kjøttinntak så lager jeg ukemeny, med minst 3 fiskeretter i uka. Økonomisk, tidsbesparende og sikrer et variert kosthold 🙂

    5. Jeg prøver bevisst å bytte alt kjøtt i middagene mine hver dag så langt det lar seg gjøre. Taco og pasta feks spiser jeg svarte bønner til, istedet for kjøttdeig. I salater har jeg krydrede Kikerter. Minst like godt! 😀

    6. Hei Maren, så bra! Jeg er vegetarianer og har vært det i 4 år, nå er jeg på veg til å bli veganer, og har en vegansk måned først og fremst. Å lage vegetarisk mat er kjempe spennende og ikke minst sunt, så lenge man spiser variert såklart. Men det krever litt planlegging, jeg selv har begynt med ukesmeny som jeg planlegger hver søndag, det har vist seg å bli mye billigere og enklere i en travel hverdag. På vegetarbloggen.no f.eks er det flere ukesmenyer ferdig lagd, og alt er kjempegodt. Hva med å prøve å bytte ut kjøttet med andre ting, f.eks i taco pleier jeg å steke sopp, løk og linser i krydderet, evt. kan du jo bare bytte ut kjøttdeigen med vegetarfarse. Nøtteboller i tomatsaus er og noe jeg anbefaler, smaker tusen ganger bedre enn d høres ut 🙂 Ellers finnes det så mange veggisprodukter nå at det er null problem å spise vegetarisk, jeg gjør det for dyrene. Alt som kommer i tillegg er bare ren bonus. Blant annet har alle mageproblemer gått bort etter at jeg begynte med et vegansk kosthold. Så lykke til Maren 🙂 🙂

    7. Jeg begynte som du tenker, litt forsiktig med 1 kjøttfri dag i uka. Etter 6 måneder har det nå blitt til 3 kjøttfrie dager i uka, og det er passelig for meg og min livsstil. Noen ting fungerer ikke halvveis, men enkelte ting, som dette, går det fint an å gjøre en mellomting på 🙂

    8. meat free monday er en kjempeide! jeg er pescetarianer, altså spiser ikke vanlig kjøtt, men spiser fisk. grunnen til at jeg har valgt det er at jeg synes det er så utrolig trist at det fortsatt er mennesker som sulter i verden i dag og tanken på at vi kan mette flere med bedre utnytting av ressursene. spiser man mat lenger ned i næringskjeden går midre ressurser til spille. også er det jo ikke negativt at det har positiv effect på miljøet med et lavere kjøttkonsum.

    9. jeg har vært veganer i 2 år og vegeterianer i 8 år før det. Jeg var i militæret som veganer og drevet med idrett hele livet. for enkle og billige oppskrifter burde du gå inn på bloggene veganmisjonen og vegetarbloggen. vil du ha mere proteiner i retten kan du tilsette ferdigkokte linser på boks (9kr, ikke værst for en proteinkilde). suppler med grovbrød, fullkornspasta o.l for å få alle aminosyrene til et komplett protein. en fordel er helt klart at man blir ikke så tung i magen etter middag, og heller ikke trøtt. Det største plusset er helt klart det miljømessige, men også helse og dyrevern. kunne skrevet mye om dette men på netflix ligger filmene forks over knives(kostholdsdokumentar) og cowspiracy (miljø). verdt å sjekke ut hvis du er nysgjerrig! klem til deg.

    10. Så fine, inspirerende bilder! Mulig jeg må ut og kjøpe meg ShapeUp denne måneden, haha. Jeg spiser nesten ikke kjøtt lenger, ikke 100% vegetarianer, men lager sjelden noe med kjøtt selv, spiser det kun hos andre. For meg handlet det om en blanding av dyrevelferd og miljøvern hovedsakelig. Jeg har ikke noe imot å spise kjøtt i teorien, men når vi spiser så mye kjøtt som vi gjør i dag, gjør det at industrien må masseprodusere så mye at dyrene får det ganske kjipt. Jeg ønsker ikke å være med og støtte det. Når jeg først spiser kjøtt forsøker jeg og alltid kjøpe økologisk, da vet man også at man ikke får i seg rester etter medisiner, antibiotika osv. Når det kommer til miljøvern handler det bare om at det er en enormt mye større belastning for jorden med produksjonen av kjøtt i forhold til grønnsaker osv. F.eks. får de fleste norske dyr mye kraftfor, som er laget på soya importert fra Brasil. Det bidrar både til avskoging og i tillegg kommer alle utslippene med å frakte soyaen til Norge. I tillegg føler jeg meg bedre og ikke så “tung” i magen etter at jeg begynte å spise mindre kjøtt.
      En studie har forresten funnet at den mest miljøvennlige dietten er vegetardietten hvor man også drikker melk, det var mer miljøvennlig enn både vegansk diett og dietter med innslag av kjøtt, fordi man får mest ut av minst ressurser.
      Jeg har også blitt overrasket over hvor enormt mye god vegetarmat det er, når man bare har tatt seg tid til å lage noen oppskrifter. Heier på deg, uansett hva du ender opp med å gjøre! 🙂 Lykke til.

    11. Dette var herlig å lese, og så gleder jeg meg over kommentarene her også! Jeg er som mange andre her, og har kuttet ut kjøtt hjemme. Jeg spiser fremdeles fisk 2-3 ganger i uken, og ellers går det i vegetarmat. Jeg gjør det hovedsakelig for miljøet, dyrevelferd og lommeboken. Jeg og kjæresten begynte med meatfree monday da vi flyttet sammen, og fant etter hvert ut at det var mandagene vi spise den absolutt beste maten, så hvorfor ikke gjøre det enda oftere? 🙂
      Du har masse å glede deg til 😀 Lykke til!

    12. Inspirerende bilder! Kult å teste ut vegetarretter, spiste vegetarburger og mye forskjellig netopp i København. Er nok for glad i karbonadedeig til taco og tacosalat, og hjemmelagde knekkebrød med ost og skinke, til å droppe å spise kjøtt 🙂

    13. Eg har vert pescetarianar i ca 4 år,men det er berre ein “mellomfase”, og eg har planar om å bli vegetarianar på sikt (når eg flytta heimanfrå). Ete fisk ca. 1 gong i veka, men ellers kun vegetarmat. Eg kan anbefale Linda Stuhaug sin vegtarlasange. Ellers har Caroline Berg Eriksen mange vegtaroppskrifter under oppskrift – onsdag. Kan også anbefale nokre av produkta i coop sin vegatarserie, bla. vegetarburgerane og tacomixen.

    14. Så gøy at du tenker på å prøve deg på flere retter uten kjøtt! 🙂 Jeg har spist plantebasert i snart 3 år, og synes det er helt fantastisk. Da jeg kuttet ut kjøtt/ melk og egg åpnet det seg virkelig en helt ny verden av smaker og muligheter på kjøkkenet! Elsker virkelig å bruker bønner, linser, frø, nøtter og grønnsaker i matlagingen. Det blir så fargerikt og fresht! Og jeg føler meg aldri tung/ sliten i kroppen etter et måltid. I tillegg har huden min blitt som “ny”, jeg presterer bedre på trening og jeg har generelt en helt annen energi. Tro det eller ei 🙂 hehe..
      Anbefaler deg å prøve bønneburger med cashewkrem, ulike bønne/ kikertgryter, søtpotetpizza med aubergine og vegansk ost, bønnetaco, buddhabowls med hummus, ja mulighetene er uendelige… 🙂 En av mine favoritt- bloggere med vegetar/ veganvennlige oppskrifter er greenkitchenstories.com, anbefaler deg å sjekke den ut 🙂 gleder meg til å se hva du lager!

    15. Jeg har ibs og spiser lavFODMAP. Bloggen og bøkene til Julianne Lyngstad er veldig nyttige om det er aktuelt for deg. Sier dette fordi jeg skjønte at du var til utredning for magetrøbbel 😉
      Ha en finfin helg ❤

    16. Jeg har vært fisketarianer (vegetar + fisk) i snart 2 år, men i noen tilfeller spiser jeg kjøtt, som f.eks. når jeg er på besøk hos besteforeldre som virkelig ikke aner hva de skal servere meg. Noen ganger tilbyr jeg meg å lage maten selvfølgelig, men du skjønner poenget. Jeg tror mange ser på det som vanskelig å spise vegetarisk fordi de fokuserer veldig på hva de kan spise istedenfor kjøtt og derfor lager retter som opprinnelig har kjøtt og så blir de skuffet fordi det ikke smaker det samme. Mange andre tror at vegetarianere bare spiser salat og det er kanskje tilfelle for meg et par ganger i måneden.
      Jeg bor i Brasil og her er basen for varme måltider ris og bønner, så jeg er veldig heldig sånn sett. Bønner har jo mye proteiner og jern slik som kjøtt, så jeg sliter ikke med å få i meg nok av de to selv om jeg ikke spiser kjøtt. Det går også mye i egg i alle former i tillegg til at jeg spiser fisk fra tid til annen.
      For bra vegetaroppskrifter liker jeg greenbonanza.com (av norske Mia som også ga ut bok i fjor og som har blitt kåret til fjorårets beste kokebok) og minimalistbaker.com (mye vegansk, men man kan gjøre det vegetarisk ved å bruke egg og ost når det står veganske alternativer for disse). Min absolutte favorittoppskrift må være Green Bonanzas linsegryte med ingefær, koriander og kokosmelk. Helt himmelsk!
      Håper du har fått noen gode tips. Jeg tror at det er godt for både helse, dyr og planeten vår at vi alle reduserer kjøttforbruket litt, så jeg syns det er så bra at du vil spise litt mer vegetarisk! Lykke til 🙂

    17. M: Hei du, først og fremst, så utrolig gøy at du skal på tur. Du kommer til å få en hel fantastisk reise. Du har så mye gøy i vente! Ja klart jeg har tips: Ta med masse treningsklær, men det er også vaskemuligheter ( de vasker klærne for deg på hotellet ) så du kan få vasket favorittene dine. Gode joggesko, og kanskje et par sko med litt mindre demping til mer styrketrening. Ta med myke koseklær til kveldene, og avslappede shorts, topper og typiske sommerkjoler. Ikke nødvendig med veldig pyntet, det er veldig laid back og avslappet stil hele uka. Siste kvelden hadde vi litt finere klær, men fremdeles veldig avslappet. Hårbånd er digg, for svetten siler og da er det godt at håret holder seg borte. Solkrem, solbriller, ørepropper, en god bok, caps, solhatt, en god fuktighetskrem, et lite håndkle til å ha med på treningsøktene ( kan virkelig ikke få presisert hvor mye man svetter), og ellers bare vanlige sommerklær. Løse klær er godt i slik varme og ikke minst luftfuktighet.
      Det er en eller to dager vi drar på shopping, men det er ikke hovedfokuset på denne turen. det blir en dag vi drar til Phuket og der er det store kjøpesentere med alt du trenger av butikker. Håper dette hjalp litt, spør igjen hvis du lurer på noe mer 😀 God tur <3

    18. Silje: Ja jeg har en av hennes bøker, og husker jeg lagde litt fra den for en stund tilbake. Den skal jeg finne frem igjen, tusen takk for tips 🙂

    19. Masse fristende i shapeup 😀 Er selv veggis og har en vegetarmatblogg, kanskje du finner noe inspirasjon der 🙂 Klem

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg